Owies to najlepsze ze zbóż. Od dawna popularne są jego wartości prozdrowotne. Gra kluczową funkcję w profilaktyce dolegliwości cywilizacyjnych, jak cukrzyca, nowotwory przewodu pokarmowego, nadciśnienie, arterioskleroza. Wartości lecznicze ma cała roślina, zarówno ziarno, młoda trawa, jak również słoma mogą być zastosowane. Owies możemy jeść w postaci kasz, płatków, wyciągów (z zielonego owsa), herbatek (ze słomy) oraz mleka owsianego.

Czym jest mleko owsiane?

Mleko owsiane (https://www.bee.pl/9010-napoje-owsiane) tworzy się z owsa, dzięki czemu jest ono wegańską opcją dla mleka krowiego. Stanowi doskonałe wyjście dla osób z ograniczeniami żywieniowymi, bowiem jest zwykle pozbawione laktozy, soi, orzechów i glutenu. Dzięki jego będącej popularności, możemy kupić je w wielu marketach konsumpcyjnych i sklepach z żywnością dietetyczną. Mleko owsiane jest źródłem wielu witamin oraz minerałów, natomiast też błonnika pokarmowego. Jedna szklanka (240 ml) tego trunku ma w zbliżeniu 120 kalorii.

Mleko owsiane – wartości

Przede wszystkim tzw. mleko owsiane ma niezwykle wyjątkowy element – beta-glukan (ß-glukan ), więc rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego. To element, jaki stał się niedawno niezwykle przydatny. To element, jaki stał się ostatnio niezwykle korzystny. Po pierwsze pomaga zmniejszyć poziom szkodliwego cholesterolu, natomiast po drugie uczestniczy w przeciwdziałaniu nadwadze.

Mleko owsiane to częsty element wegańskiej diety, ponieważ nie ma absolutnie żadnych elementów zwierzęcego źródła. Stanowi on alternatywę dla krowiego mleka z powodu braku laktozy, jaka wywołuje niezwykle często nietolerancję, natomiast też samej nieobecności białek nabiałowych uczulających. Napój owsiany jest niezwykle ciekawą propozycją dla wszystkich osób z nadwrażliwością na orzechy i też z tendencją do uczuleniowych reakcji. Identycznie jak ryżowe mleko, wywołuje niezwykle rzadko nadwrażliwości.

Jakie wartości ma mleko owsiane?


Osoby, jakie zastanawiają się nad zakupem mleka owsianego powinny zrozumieć jego wartości. Dla wielu plusem jest delikatny, słodkawy, nienarzucający się smak. Z tego powodu z przeznaczeniem można dać go do kawy, owsianki oraz wielu pozostałych potraw. Napój jest dosyć rzadki, natomiast po jego wypiciu poprzez długi czas czujemy sytość. Należałoby zastosować je do wykonania ciast, naleśników, natomiast choćby drinków nabiałowych. W mleku owsianym odnajdziemy duże ilości błonnika, jaki korzystnie oddziałuje na procesy trawienne zachodzące w organizmie.